Қызықты

Бүркіт туралы фактілер

Бүркіт туралы фактілер

Бүркіт (Aquila chrysaetos) - бұл үлкен жыртқыш құс, оның диапазоны Хололктикалық аймаққа таралады (Арктиканы қоршап жатқан аймақ, Солтүстік жарты шарда Солтүстік Америка, Еуропа, Солтүстік Африка және Солтүстік Азия сияқты аймақтарды қамтыған аймақ). Бүркіт - Солтүстік Америкадағы ең үлкен құстардың бірі. Олар әлемдегі ең танымал ұлттық эмблемалардың қатарына жатады (олар Албания, Австрия, Мексика, Германия және Қазақстанның ұлттық құсы).

Жылдам фактілер: Бүркіт

  • Ғылыми атауы: Aquila chrysaetos
  • Жалпы атау (лар): Бүркіт
  • Негізгі жануарлар тобы:Құс
  • Көлемі: Биіктігі 2,5 - 3 фут, қанаты 6,2 - 7,4 фут
  • Салмақ: 7,9 - 14,5 фунт
  • Өмірдің ұзақтығы: 30 жыл
  • Диета: Жемістер
  • Тұру орны:Мексика батыс Солтүстік Америкадан Аляскаға дейін шығысында анда-санда пайда болады; Азия, солтүстік Африка және Еуропа.
  • Халқы:Әлемдік асыл тұқымды халық саны - 300 000
  • Сақтау Күй:Ең аз алаңдаушылық

Сипаттамасы

Бүркіттерде қуатты талондар мен күшті, ілулі есепшот бар. Олардың құйрығы негізінен қара қоңыр. Ересектерде тәжінде, мойнында және бет жағында жылтыр, алтын қауырсын бар. Олардың қара қоңыр көздері және ұзын, кең қанаттары бар, олардың құйрықтары қанаттарының астыңғы жағы сияқты ашық, сұрғылт қоңыр. Жас бүркіттердің құйрықтарында және қанаттарында ақ патчтар бар.

Профильде қараған кезде бүркіттердің бастары салыстырмалы түрде кішкентай көрінеді, ал құйрығы өте ұзын және кең болып көрінеді. Олардың аяқтары аяқтарының саусақтарына дейін толық ұзындығында. Бүркіттер жалғыз құстар түрінде кездеседі немесе жұп түрінде болады.


Антон Петрус / Гетти суреттері

Тұру және тарату

Бүркіттер Солтүстік жарты шарда таралған және Солтүстік Американы, Еуропаны, Африканың солтүстігін және Азияның солтүстік бөлігін қамтиды. Америка Құрама Штаттарында олар елдің батыс жартысында жиі кездеседі және шығыс штаттарында сирек кездеседі.

Бүркіттер тундра, шабындық, сирек орманды, скрабты және қылқан жапырақты ормандар сияқты ашық немесе жартылай ашық жерлерді жақсы көреді. Олар көбінесе биіктікте 12000 футқа дейін таулы аймақтарда тұрады. Олар сонымен қатар каньон жерлерінде, жартастарда және жартастарда тұрады. Олар жартастарда және таулы жерлерде, жайылымдарда, бұталы жерлерде және басқа да осындай мекендейтін жерлерде ұя салады. Олар қалалық және қала маңындағы аудандардан аулақ жүреді және тығыз ормандарда өмір сүрмейді.

Бүркіттер қысқа қашықтыққа қоныс аударады. Төменгі ендіктерде тұратындарға қарағанда қыста солтүстік-шығыс аймақтарда өсетіндер қыс бойы оңтүстікке қарай көше бастайды. Қыс мезгілінде климаты жұмсақ болған жағдайда, бүркіттер жыл бойы тұрғындар болады.

Диета және мінез-құлық

Бүркіттер қояндар, қояндар, жер қырандары, суурлар, жыртқыш мүйіздер, койоттар, түлкілер, бұғы, тау ешкілері сияқты түрлі сүтқоректілермен қоректенеді. Олар жануарлардың үлкен олжасын өлтіруге қабілетті, бірақ көбінесе салыстырмалы түрде кішкентай сүтқоректілермен қоректенеді. Олар басқа бауырымен жорғалаушыларды, балықтарды, құстарды немесе еттерді жейді. Тұқым өсіру кезеңінде бүркіттердің жұптары аққұйрық тәрізді олжаны қуып жетіп, бірлесіп аң аулайды.

Бүркіттер - бұл жылдамдықпен (сағатына 200 миль) батып кететін ежелгі құстар. Олар тек олжаны аулау үшін ғана емес, сонымен қатар аумақтық және сот отырыстарында, сонымен қатар ұшудың тұрақты үлгілерінде де суға түседі.

Көбею және ұрпақтар

Бүркіттер ұяларды таяқтардан, өсімдіктерден және сүйектер мен мүйіздерден жасайды. Олар ұяларын шөптер, қабығы, мүктері немесе жапырақтары сияқты жұмсақ материалдармен байланыстырады. Бүркіттер бірнеше жыл бойы ұяларын жиі ұстайды және қайта пайдаланады. Ұялар әдетте жартастарда орналасады, бірақ кейде ағаштарда, жерде немесе адам қолымен жасалған жоғары құрылымдарда (бақылау мұнаралары, ұя алаңдары, электр мұнаралары) орналасады.

Ұялар үлкен және терең, кейде ені 6 фут және биіктігі 2 фут. Олар әр ілінісу үшін 1-ден 3-ке дейін жұмыртқа салады және жұмыртқалар шамамен 45 күн инкубацияланады. Балық аулағаннан кейін жас келесі 81 күн ішінде қалады.

В. Перри Конуэй / Гетти суреттері

Табиғат қорғау жағдайы

Дүние жүзінде көптеген жерлерде бүркіттердің үлкен және тұрақты популяциялары бар, сондықтан түр «Ең аз алаңдаушылық» мәртебесіне ие. Олардың жетістіктерінің басты себебі - құстарды да, олардың мекендейтін жерлерін де қорғау бойынша табиғатты қорғау жобаларының нәтижесі. Бүркіт 1962 жылдан бері федералды түрде қорғалады және бірнеше халықаралық топтар бүркіттер мен бүркіттердің игілігіне өздерін арнауда.

Бүркіт пе, бүркіт пе?

Жас өспірім бүркіттер бүркіттерге өте ұқсас. Олар бірдей қанаттарымен бірдей мөлшерде, және бүркіттер бір жасқа толғанға дейін бүкіл денелерін бірдей қоңыр қауырсындар алады. Жас өскіндер үшін бүркіттер мылжыңдай түсті және бүркіттер сияқты жарқырамайды - бірақ ұшулар кезінде құстардың осы айырмашылықтарын байқау қиын.

Бүркіттер өмірінің бірінші жылынан кейін ақ өріктің ерекше аймақтарын көрсете бастайды. Осындай ұқсастыққа байланысты, құстардың (әсіресе Америка Құрама Штаттарының шығыс бөлігінде) бүркітті шынымен кәмелетке толмаған (және одан да көп) бүркітті көргенде байқадым деп сенуі жиі кездеседі.

Дереккөздер

  • «Бүркіт»ұлттық географиялық, 24 қыркүйек 2018 ж., Www.nationalgeographic.com/animals/birds/g/golden-eagle/.
  • «Бүркіт»Сан-Диего хайуанаттар бағының дүниежүзілік жануарлары мен өсімдіктері, жануарлар.sandiegozoo.org/animals/golden-eagle.
  • «Бүркіттің демографиясы».Американдық бүркіт қоры, www.eagles.org/what-we-do/educate/learn-about-eagles/golden-eagle-demografics/#toggle-id-2.
  • «Бұл бүркіт шынымен-ақ бүркіт пе?»Аудубон, 3 шілде 2018 жыл, www.audubon.org/news/is-golden-eagle-actually-bald-eagle.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos