Қызықты

Солтүстік Мокингбир фактілері

Солтүстік Мокингбир фактілері

Солтүстік күлкі (Мимус полиглоттары) Америка Құрама Штаттарында, Орталық Америкада және Кариб бассейнінде кең таралған көрініс. Құстың жалпы және ғылыми атаулары оның еліктеу қабілетіне жатады. Ғылыми атау «көп тілді мимика» дегенді білдіреді.

Жылдам фактілер: Солтүстік Мокингбирд

  • Ғылыми атауы: Мимус полиглоттары
  • Жалпы атауы: Солтүстік мокинг
  • Негізгі жануарлар тобы: Құс
  • Көлемі: 8-11 дюйм
  • Салмағы: 1,4-2,0 унция
  • Өмірдің ұзақтығы: 8 жыл
  • Диета: Омнивор
  • Тұру орны: Солтүстік және Орталық Америка; Кариб аралдары
  • Халқы: Тұрақты
  • Сақтау мәртебесі: Ең аз алаңдаушылық

Сипаттамасы

Мылжыңдар - бұл ұзын аяқтары мен қара қағаздары бар орташа мөлшерлі құстар. Олар ұзындығы 8,1 мен 11,0 дюймді құрайды, оның денесі ұзын, ал салмағы 1,4 пен 2,0 унция құрайды. Жыныстық қатынас ұқсас, бірақ еркектер әйелдерге қарағанда біршама үлкен болады. Солтүстік мылжыңдарда жоғарғы жоғарғы сұрғылт қауырсындар, ақ немесе бозғылт сұр түсті жамылғылар және ақ қанаттар бар. Ересектердің алтын көздері бар. Кәмелетке толмағандардың артқы жағында жолақтары бар, кеуделерінде дақтар немесе жолақтар, сұр көздер бар.

Тұру және тарату

Солтүстік мокингбирдің тұқымдық диапазоны АҚШ-Канада шекарасындағы жағалауға дейін созылуы мүмкін. Құс жыл бойы Солтүстік Америкада, Орталық Америкада және Кариб бассейнінде тұрады. Жылдың солтүстік бөлігінде тұратын құстар ауа райы салқындаған кезде оңтүстікке қарай жылжиды. Күлкітабан Гавайиге 1920 жылдары енгізілген және Алясканың оңтүстік-шығысында байқалған.

Солтүстік мокингброд Орталық Америка Құрама Штаттарынан Орталық Америка арқылы тұрады. Кен Томас / қоғамдық игілік

Диета

Күлкілі құстардың бәрі құбылыс. Құстар жер құрттарымен, артроподтармен, тұқымдармен, жидектермен, жемістермен, кейде кішкентай омыртқалылармен қоректенеді. Солтүстік күлкілі су өзеннің жиектерінен, шұңқырлардан, шықтан немесе жаңадан кесілген ағаштардан су ішеді.

Мінез-құлық

Солтүстік мылжыңдар жемдеу кезінде ерекше мінез көрсетеді. Олар жерде жүреді немесе тамаққа ұшады, содан кейін ақ патчтарды көрсету үшін қанаттарын жайып жібереді. Мінез-құлықтың болжамды себептері - жыртқыштарды немесе жыртқыштарды қорқыту. Мылжың шыбындар үй жануарлары мен адамның қаскүнемдерін агрессивті түрде қуып жетеді, әсіресе ұя салған кезде олардың аумағына қауіп төндіреді. Солтүстік мылжыңдар күні бойы, түнде және толық ай болған кезде ән айтады. Әйелдер ән айтады, бірақ ерлерге қарағанда тыныш. Ер адамдар басқа жануарларға және жансыз заттарға еліктейді және өмір бойы 200 ән біледі. Мылжыңдар - өте ақылды және жеке адамдар мен жануарларды анықтай алады.

Көбею және ұрпақтар

Шыбын-шіркейлер жыл бойы бір территорияда өмір сүре алады немесе олар жеке өсіру және қыстау аймақтарын құра алады. Әдетте құстар өмір бойы жұптасады. Ұрықтандыру маусымы көктем мен жаздың басында болады. Еркектер әйелдерді қуып, аумақтарын аралап, ән айтып, қанаттарын көрсету үшін жұбайларын тартады. Әйел жылына екіден төртке дейін өседі, олардың әрқайсысында орташа төрт бозғылт көк немесе жасыл жұмыртқа болады. Әйел жұмыртқаларды ұрықтанғанша инкубациялайды, ол шамамен 11-14 күнді алады. Ер бала инкубация кезінде ұяны қорғайды. Балапандар алтрафиялық болып табылады, яғни олар туылған кезде ата-аналарына толықтай тәуелді болады. Олардың көздері өмірдің алғашқы алты күнінде ашылады және олар 11-ден 13 күнге дейін ұядан кете бастайды. Еркектер де, әйелдер де бір жасында жыныстық жағынан жетілген. Ересектер әдетте шамамен 8 жыл өмір сүреді, бірақ Техастағы бір құс 14 жыл 10 ай өмір сүретіні белгілі болды.

Солтүстік жұмыртқалаған жұмыртқалар ашық көк немесе жасыл болып келеді. Йен Гвин / Гетти кескіндері

Табиғат қорғау жағдайы

Табиғатты қорғаудың халықаралық одағы (IUCN) солтүстік күлкіді сақтауды «ең маңызды мәселе» деп санайды. Түрлердің популяциясы соңғы 40 жыл ішінде тұрақты болды.

Қауіп-қатер

Шатқалдың кеңеюі қысқы дауылдармен және құрғақ ауа-райымен шектеледі. Құстарда көптеген жыртқыштар бар. Табиғи жыртқыштардан басқа, мысықтар көбіне жұмыртқа мен ұя салады.

Солтүстік мокингтер мен адамдар

Солтүстік күлкі - Арканзас, Флорида, Миссисипи, Теннесси және Техас штатының құсы. Мылжыңдар бақтарды оңай басып алды. Олар адамдарға және үй жануарларына қауіп төндіреді.

Дереккөздер

  • BirdLife International 2017. Мимус полиглоттары. IUCN қауіпті түрлердің қызыл тізімі 2017: e.T22711026A111233524. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2017-1.RLTS.T22711026A111233524.kz
  • Лейви, Д.Дж .; Лондоно, Дж. А .; т.б. «Қалалық мылжыңдар жеке адамдарды анықтауға тез үйренеді». Ұлттық ғылым академиясының еңбектері. 22. 106 (22): 8959-8962, 2009. doi: 10.1073 / pnas.0811422106
  • Логан, C.A. «Жұптасқан еркектік мылжыңдарда репродуктивті тәуелді ән циклділігі (Мимус полиглоттары)." Аук. 100: 404-413, 1983. 
  • Мобли, Джейсон А. Әлем құстары. Маршалл Кавендиш. 2009. ISBN 978-0-7614-7775-4.
  • Шранд, Б.Е .; Стобарт, С .; Энгл, Д.Б .; Дежардин, Р.Б .; Фарнсворт, Г.Л. «Солтүстік мокингтегі екі популяциядағы жыныстық қатынас қатынасы». Оңтүстік-шығыс натуралист. 2. 10 (2): 365-370, 2011. doi: 10.1656 / 058.010.0215