Қызықты

Фламинго фактілері

Фламинго фактілері

Фламинго - бұл ұзын, стил тәрізді аяқтары мен қызғылт түсімен оңай танылатын құстар. «Фламинго» атауы португал және испан сөзінен шыққан фламенго, бұл «жалын түсті» дегенді білдіреді. Тегі атау Финикоптер грек сөзінен шыққан phinikopterosдегенді білдіреді, бұл «қан қызыл түсті».

Жылдам фактілер: Фламинго

  • Ғылыми атауы: Финикоптер
  • Жалпы атауы: Фламинго
  • Негізгі жануарлар тобы: Құс
  • Көлемі: 3-5 фут
  • Салмағы: 2,6-8,8 фунт
  • Өмірдің ұзақтығы: 20-30 жыл
  • Диета: Омнивор
  • Тұру орны: Жағалаудағы Америка, Кариб теңізі, Африка, Азия және Еуропа
  • Халқы: Түрлерге байланысты мыңнан жүзге дейін
  • Сақтау мәртебесі: Ең аз алаңдаушылық

Түрлері

Фламинго тұқымдасына жатады Финикоптер және Phoenicopteridae отбасының жалғыз мүшелері. Фламингоның алты түрі бар. Төртеуі Америкада және Кариб бассейнінде, екеуі Еуропада, Азияда және Африкада тұрады:

  • Американдық фламинго (Phoenicopterus резеңке)
  • Анди фламинго (Финикопарр және андинус)
  • Чили фламинго (Phoenicopterus chilensis)
  • Үлкен фламинго (Phoenicopterus roseus)
  • Аз жалынФиникониялар кәмелетке толмаған)
  • Пуна (Джеймс) фламинго (Phoenicoparrus jamesi)

Сипаттамасы

Фламингоздарда ұзын аяқтар, үлкен иілген жіптер және ақ немесе сұрдан қызғылт немесе қызғылт сарыға дейін реңктері бар. Кейбір түрлердің мүшелерінде қара түктер және кейбір қара қауырсындар болуы мүмкін. Үлкен фламинго - ең үлкен құс, оның ұзындығы 3,5-тен 5 футқа дейін, салмағы 4,4-тен 8,8 фунтқа дейін. Аз фламинго - ең кішкентай құс, биіктігі 2,6-дан 3 футқа дейін және салмағы 2,6-дан 6 фунтқа дейін.

Фламингоның басы. danieljamestowle / Getty Images

Тұру және тарату

Фламинго таяз сулы мекендейтін жерлерді, соның ішінде толқындық пәтерлерді, көлдерді, көлдерді, батпақтарды және аралдарды көреді. Үлкен жалын Африка, Оңтүстік Еуропа және оңтүстік-батыс Азия жағалауларында кездеседі. Аз жалын Африкадағы Ұлы Рифт аңғарынан Үндістанның солтүстік-батысына дейін тұрады. Американдық фламинго Галапагос аралдарында, Белизде, Кариб аралдарында және Флориданың оңтүстігінде тұрады. Чили фламинго Оңтүстік Американың қоңыржай аймақтарында кездеседі. Анд фламинго мен пуна фламинго (немесе Джеймс фламинго) Перу, Чили, Боливия және Аргентина Анд тауларында кездеседі.

Фламинго полигоны картасы. Phoenix B 1of3 / Creative Commons CC0 1.0 әмбебап қоғамдық доменге арналу

Диета

Фламинго - көгілдір-жасыл балдырлармен, тұзды асшаяндармен, жәндіктермен, шаян тәрізділермен және моллюскалармен қоректенетін көпшілік өсімдіктер. Олар аяқтарын балшықпен араластырып, тамақтарын сүзгіден өткізу үшін заң жобаларын төңкеріп суға батырады. Тағамдардағы пигмент молекулалары (каротиноидтар) фламингоға қызғылт түс береді. Көбінесе көк-жасыл балдырлармен қоректенетін фламинго шаян тәрізділерден екінші пигментті алатындарға қарағанда қараңғы. Каротиноидтарды өз рационынан алмайтын фламинго сау болуы мүмкін, бірақ сұр немесе ақ.

Боливияның оңтүстік бөлігіндегі Анд көліндегі фламинго. mariusz_prusaczyk / Getty суреттері

Мінез-құлық

Фламинго - бұл колонияларда тұратын әлеуметтік құстар. Колония өмірі құстарға ұя салатын жерлерді құруға, жыртқыштардан аулақ болуға және тағамды тиімді табуға көмектеседі. Құстар әдетте бір аяғында тұрып, екінші аяғын денелерінің астына байлайды. Бұл мінез-құлықтың себебі түсініксіз, бірақ бұл құстарға ұзақ уақыт бойына қажет жылу мен энергияны үнемдеуге көмектеседі. Фламинго - керемет ұшқыштар. Тұтқында құстар қашып кетпес үшін қанаттарын қиып алады.

Көбею және ұрпақтар

Фламинго негізінен моногамды және жыл сайын бір жұмыртқа салады. Еркектер де, әйелдер де кейде бір жыныстағы жұптармен кездесетін салт-дәстүр бойынша кездесулер өткізеді. Жұптасқан жұп ұя салады және инкубациялық міндеттерін балапандар лак шыққанға дейін бір айдай алады. Жаңа туған балапандар пушистый және сұр түсті, қара аяқтары мен тік қара тұмсықтары бар. Екі ата-ана балапанды тамақтандыру үшін қызғылт дақыл сүтін шығарады. Балапан өсіп келе жатқанда, ата-аналар ұрпақтарын тамақтандыру үшін тамақтануды қайтадан бастайды. Балапандар екі апта болғанда, олар топтарға немесе тырнақтарға жиналады, бұл оларды жыртқыштарға қарағанда әлсіз етеді. Балапан бірінші-екі жыл ішінде қызғылт түске айналады және пісіп жетілу кезінде оның тұмсығы қисық болады. Жабайы фламинго 20-30 жыл өмір сүреді, бірақ тұтқында құстар әлдеқайда ұзақ өмір сүре алады. «Үлкен» деп аталатын тұтқындаушы бір тұтқасы кем дегенде 83 жыл өмір сүрді.

Фламинго балапандары сұр түсті және тік түсті. miroslav_1 / Getty Images

Табиғат қорғау жағдайы

Фламинго үшін IUCN сақтау мәртебесі «осал» және «ең аз алаңдаушылық» деңгейіне дейін. Анд фламинго тұрақты тұрғындары бар осал деп жіктеледі. Аз фламинго, чили фламинго және пуна фламинго қаупі бар, популяциялары тұрақты немесе азаяды. Үлкен фламинго мен американдық фламинго ең аз алаңдаушылық санатына жатады және популяция санының өсуіне байланысты. 1997 жылғы халық санағында небәрі 34000 анд фламинго табылды. Мұнда жүздеген, мыңдаған үлкен және американдық фламинго бар.

Қауіп-қатер

Фламинго судың ластануына және қорғасынмен улануға өте сезімтал. Құстарды туристер, төмен ұшатын ұшқыштар мен жыртқыштар мазалаған кезде репродуктивті жетістік азаяды. Басқа қауіптерге климаттың өзгеруі, су деңгейінің өзгеруі және аурулар жатады. Ересектер мен кейбір түрлердің жұмыртқалары өлтіріледі немесе тамақ немесе үй жануарлары үшін жиналады.

Дереккөздер

  • BirdLife International 2018. Phoenicopterus roseus. IUCN қауіпті түрлердің қызыл тізімі 2018: e.T22697360A131878173. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22697360A131878173.kz
  • дель Хойо Дж .; Эллиот, А .; Сарғатал, Ж. Әлем құстарының анықтамалығы, том. 1: үйректерге арналған түйеқұс. Lynx Edicions, Барселона, Испания, 1992 ж.
  • Делани, С. және Д. Скотт. Су айдынындағы популяцияны есептеу. Wetlands International, Вагенинген, Нидерланды, 2006 ж.
  • Эрлих, Пол; Добкин, Дэвид С.; Ви, Даррил. Құстар туралы анықтама. Нью-Йорк, Нью-Йорк, АҚШ: Simon & Schuster, Inc. p. 271, 1988. ISBN 978-0-671-62133-9.
  • Матео, Р .; Беллюр, Дж .; Дольц, Дж.К .; Агилар-Серрано, Дж.М .; Гутарт, Испаниядағы суда жүзетін құстарда қорғасынмен уланудың жоғары таралуы. Қоршаған ортаны ластау және токсикология мұрағаты 35: 342-347, 1998.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos